Kukkabongailua Tokiossa: sinisadetta ja Bunkyu Azalea Festival

Myöhästyitkö kirsikankukista? Ei huolta! Tässä kaksi huhti-toukokuussa järjestettävää kukkafestivaalia keväisessä Tokiossa.

Japanin sakuran ainutlaatuisuutta ei käy kiistäminen, mutta nähtävää on onneksi sen jälkeenkin. Paikalliselle puutarhuroinnille on tyypillistä, että jokaiseen vuodenaikaan kuuluvat kukkivat kukat.

Kevään kehutuimpiin kukkakohteisiin lukeutuu mm. Fuji-vuoren lähellä oleva Fuji Shibazakura -festivaali, Tokion Nezu -pyhäkön atsaleat ja wisteriat Fukuokassa ja Ashikagassa.

Kauas ei kuitenkaan tarvitse lähteä. Tässä kaksi kukkabongarin kohdetta kevään reissuja varten!

Kaunis ja herkkä kiinansinisade

Kameido Tenjin Shrine Wisteria Festival järjestetään Tokyo Sky Treen kupeessa, Koton alueella. Akihabaraan on muutama pysäkki, kävelymatkan päästä löytyy mm. Edo Tokio -museo.

Englanniksi wisteria-nimellä tunnettu kukka on japaniksi fuji, suomeksi kiinansinisade. Niitä on täällä yli sata kappaletta. Kiinansinisateen kukintaa Kotossa on katseltu festivaalimenoin jo Edo-kaudelta (1600–1868) asti.

Kauneudestaan huolimatta kukat ovat itse asiassa myrkyllisiä, juurista lehtiin ja kukintoihin asti.

Oli lämmin, mutta hieman sateinen päivä. Kiinansinisade tuoksui hennosti kosteassa ilmassa, esiintymislavalla iskelmäbändi soitti kaihoisaa kappaletta. Oli harmonikkaa, banjoa ja laulajalla vanhanaikainen mikrofoni. Keikan jälkeen he jäivät lavan eteen ottamaan selfieitä yleisön jäsenten kanssa.

Temppelin pääalttarin jono oli pitkä – moni oli tullut paikalle rukoilemaan. Sivualttarilla lepäävää härkäpatsasta kävi moni silittelemässä, ehkä hyvän onnen toivossa. Sen pinta oli kulunut kosketusten voimasta pronssin sävyiseksi.

Sitten alkoi sataa kunnolla, temppelialue täyttyi värikkäistä sateenvarjoista. Karpit uiskentelivat ja kilpikonnat laiskottelivat kivillä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan.

> Kameido Tenjin Shrine Wisteria festival (亀戸天神社 藤まつり) järjestetään vuosittain kolmen viikon ajan. Tarkka aika riippuu kukista, mutta sijoittuu kutakuinkin huhtikuun puolenvälin ja lopun väliin. Iltaisin sinisateet valaistaan ja niitä pääsee ihailemaan myös pimeän tultua. Silloin mukana myös ruokakojuja. / Metroasema: Kameido / Osoite: 3-6-1 Kameido, Koto, Tokio 136-0071

Atsalearäjähdys Nezussa

Huhtikuun lopussa Tokiossa on vaikea kävellä törmäämättä atsaleoihin. Atsalea-övereitä kaipaava suuntaa niihin aikoihin Nezun pyhäkköön, jonka puutarhassa ei muita kasveja tunnu olevankaan. Erilaisia atsalealajikkeita on täällä sata - ja yksittäisiä pensaita huimat 3 000.Atsaleafestivaali eli tsutsuji maturi on käynnissä Nezussa koko huhtikuun ajan. Paras kukinta sijoittuu huhtikuun puolenvälin ja lopun välimaastoon.

Oli Golden Week(kansallinen loma, johon on yhdistetty erilaisia juhlapäiviä) ja atsaleafestivaalin viimeinen viikko. Kaduin päivävalintaani saman tien, kun saavuin eläkeläisiä tulvivalle metroasemalle. Lähdin heidän perässään kohti pyhäkköä pitkin Nezun kapeita katuja.

Parin päivän takaiset sateet olivat tiessään. Aurinko paistoi niin korkealta, että pelkäsin auringonpistosta. Jono atsaleapuistoon oli pitkä, työntekijä heilutteli jonotusajasta kertovaa lappua.40 minuuttia. Apua!Onneksi arvio oli pahasti yläkanttiin ja jono liikkui nopeasti. Kohta olin porttien sisäpuolella kirkkaina hehkuvien atsaleojen keskellä. Tungos oli kuitenkin melkoinen ja osa kukista jo parhaat päivänsä nähneet.

Nezun temppeli itsessään on yksi Tokion vanhimmista ja hienoimmista. Sieltä löytyy myös punaisten torii-porttien reunustama polku, joka tuo mieleen KiotonFushimi Inari Taishan.Pitää ehdottomasti palata katsomaan paikkaa rauhassa, kun kukkabongareiden tungos helpottaa!

> Bunkyo Azalea Festival (文京つつじまつり) järjestetään huhti-toukokuussa Nezun pyhäkössä. Atsaleapuistoon on kukinta-aikaan 200 jenin sisäänpääsymaksu. / Lähimmät metroasemat: Nezu, Sendagi tai Todaemae / Osoite: 1-28-9 Nezu, Bunkyo, Tokio 113-0031

Lisää Tokion kukkia ja puutarhoja

Testissä: missä on Tokion paras sakura? / Osa 1

Testissä: missä on Tokion paras sakura? / Osa 2

Hanamin juhlintaa Tokion Meguro-joella

Risteilyllä Sumida-joella Asakusasta Hamarikyu-puutarhaan

Ajankohtaisimmat kuulumiset löytyvät Instagramin Storystä. Seuraa matkaani Instagramissa @iidaeli, Facebookissa Iida in Translation tai tätä blogia blogit.fi:ssä ja Bloglovinissa!

Previous
Previous

Kuudes viikko Japanissa / asioita, jotka ärsyttävät

Next
Next

Ilmaista tekemistä Tokiossa: Meiji Jingu -temppeli