Testissä: missä on Tokion paras sakura? / Osa 1

Kirsikankukat - mikä mainio syy matkustaa maalis-huhtikuussa Japaniin! Kun nuput puhkeavat, japanilaiset tuntuvat sekoavan. He ryntäävät puistoihin piknikmattojen kera, kamerat ja älypuhelimet oksiin suunnattuina.

Sakura (桜) tarkoittaa kirsikankukkia. Hanami (花見) taas sanatarkasti kukkien katselua, eli puiden alla vietettävää pikniköintiä. Monessa puistossa onkin sakuran aikaan menossa hanami-matsuri, eli kirsikankukka-festivaali, johon liittyy ruokakojuja ja välillä oheisohjelmaakin.

Kirsikankukkalajeja on useita ja niiden kukinta ajoittuu suurimmassa osassa Japania maalis-huhtikuulle. Lajeista suosituimpia on vaalea viisiterälehtinen somei yoshino, joka Tokion alueella kukkii juuri noihin aikoihin. Osa lajeista kukkii aiemmin, osa moniterälehtisistä myöhemmin, joku hassu vasta syksyn puolella. Lisää eri lajikkeiden kukkimisajoista kannattaa lukea mm. täältä.

Vaihto-opiskeluni alkavat vasta 6.4., mutta matkustin Japaniin ajoissa nähdäkseni varmasti sakuran. Ensimmäinen viikko kuluikin erilaisia kirsikankukkalokaatioita bongaillessa.

Tässä epävirallinen raporttini! 

 

Ueno Park - perinteistä matsuritunnelmaa

Uenon puisto on yksi klassisimmista hanamin katselupaikoista Tokiossa, erityisesti paikallisten keskuudessa. Tunnelma on iloinen ja riehakas. Puiden alla on ihmisiä piknikviltteineen, osalle on pystytetty pöytiä.

Puistossa on myös muutamia temppeleitä, jotka näyttävät erityisen kauniilta kirsikankukkien kera. Ueno on myös yksi Tokion isoimmista museokeskittymistä ja löytyypä sieltä myös eläintarha, Ueno Zoo, jonka vetonaulana ovat söpöt pandat Xiang Xiang ja Ri Ri. (Eläintarha oli sen verran kyseenalainen häkkikokojen osalta, etten muuten siitä viitsi kirjoittaa mitään. Paljon parempi fiilis suuhun jäi mm. Singapore Zoosta, mutta öö, nyt pompittiin aika vahvasti sivuraiteille.)

Ruokakojut myyvät monenlaista, kuten grillattua maissia, suolaisia ja makeita leivonnaisia, yakitori-kanavartaita, yakisoba-nuudeleita ja takoyaki-mustekalapalleroita. Aseman läheltä saa ostettua myös perinteisempiä bentoo-eväslaatikoita mukaansa puistossa syötäväksi.

Kirsikankukka-indeksi (1-3)

Tungoksen määrä: 🌸🌸🌸
Kukkien määrä: 🌸🌸
Kukkien herkkyys: 🌸
Tarjoilut: 🌸🌸🌸 (erinomainen valikoima erilaisia japanilaisruokia)

> Metroasema: Ueno. Puisto on ilmainen.

 

Sumida-joki - kaunis iltavalaistus ja kuuluisat maisemat

Hostellini Asakusassa sijaitsi aivan Sumida-joen lähellä, joten monesti tuli samoiltua muuten vaan jokivarressa. Ruokakojuja ei näkynyt. Monet tuntuivat hakeneen eväät muualta ennen kuin olivat levittäytyneet mattoineen kirsikkapuiden alle. Illalla tunnelma alkoi äityä jopa hieman villiksi.Aivan toinen tunnelma oli aamuisin. Silloin nappasin combini-kioskista muutaman o-nigirin ja lämmitettyä muovipullokahvia ja tulin näiden samojen puiden alle aamiaiselle.

PS. Täällä on helppo saada samaan kuvaan Tokyo Sky Tree ja kukkivat puut!

Kirsikankukka-indeksi (1-3)
Ihmistungoksen määrä: 🌸
Eri kukkalajit: 🌸
Kukkien määrä: 🌸🌸
Kukkien herkkyys: 🌸🌸
Tarjoilut: (Niin vähän mitään, ettei voi antaa edes yhtä kukkaa. Tuo omat eväät!)> Ilmainen. Parhaat näkymät kirsikankukkiin saat menemällä jokiristeilylle. Metroasema: Asakusa.

 

Meguro-joki - takuuvarma instagram-hitti

Kirjoittelin Meguro-joen hanamifiilistelyistä jo aiemmin täällä. Joen varsille on istutettu häkellyttävä määrä kirsikkapuita ja niiden loisto saa hieromaan silmiään. Kirsikankukka-festarin puitteet ovat astetta hipsterimmät ja pikkuputiikit pitävät ovensa auki. Tunnelma oli montaa muuta hanami-lokaatiota rauhallisempi (esitteissä pyydetään pitämään melutaso kurissa paikallisten mieliksi).

On mahdollista, että Megurossa saattaa olla Tokion kaunein sakura!

Kirsikankukka-indeksi (1-3)

Ihmistungoksen määrä: 🌸🌸
Eri kukkalajit: 🌸
Kukkien määrä: 🌸🌸🌸 (indeksimme loppuu kesken!)
Kukkien herkkyys: 🌸🌸
Tarjoilut: 🌸🌸🌸 (indeksi loppuu kesken, vaihtoehtoja perinteisestä hipsteriin ja budjetista fiinimpään)

> Metro-asema: Naka-Meguro tai Meguro. Tämäkin alue on ilmainen.

 

Rikugi-en -puutarha - perinteinen ja arvokas

Rikugi-en on tyypillinen edo-kauden puutarha. Se on rakennettu kuusiosaista waka-runoutta mukaillen kuuteen eri osaan. Puutarhan sakura se runo vasta onkin - herkkä ja hienovarainen. Joku olisi saattanut pettyä puistoon matkustettuaan ja löydettyään vain muutamia kirsikkapuuta, mutta Uenon ja Meguron jälkeen se tuntui raikkaalta tuulahdukselta vastoin kasvoja. Selittämättömästi tuo yksi majesteettinen weeping cherry tree shidarezakura sai minut taistelemaan kyyneliä vastaan, niin syvän liikutuksen se minussa aikaansai.

Puisto itsessäänkin oli kaunis, muualla oli vielä kukassa magnolia. Myynnissä oli perinteistä matchaa makeisilla ja montaa muuta. Kokeilin ensimmäistä kertaa amezakea, makeaa riisistä valmistettua alkoholitonta juomaa. Kokemus muistutti etäisesti riisipuuroa.

PS. Huvitun erityisesti noista valokuvaavista japanilaissedistä, joiden järjestelmäkameroissa on mikrofonit valmiina. Kuulevatkohan he jotain erityistä kirsikankukkien liikettä? (Olen bongaillut heitä hämmentävän paljon.)

Kirsikankukka-indeksi (1-3)

Ihmistungoksen määrä: 🌸🌸
Eri kukkalajit: 🌸🌸 (vain yhtä kirsikankukka-lajia, muut kompensoivat)
Kukkien määrä: 🌸🌸
Kukkien herkkyys: 🌸🌸🌸
Tarjoilut: 🌸🌸

> Rikugi-en on auki 9–17. Sinne on lyhyt kävely Komagomen asemalta. Sisäänpääsy maksaa aikuiselta 300 ¥.

Kirsikankukka-vertailupostaukseni lähti sen verran lapasesta, että jaoin sen kahteen osaan. Seuraavalla kerralla vuorossa ovat mm. Inokashira-puisto, Yoyogi-puisto ja Chidorigafuchi!

Previous
Previous

Ilmaista tekemistä Tokiossa: The Ad Museum Tokyo

Next
Next

Yksin matkustamisen hyvät ja huonot puolet