Kympillä kabukiin - perinteistä japanilaista teatteria Tokiossa

Miltä kuulostaisi teatteri-ilta Japanissa perinteisimmillään? Tutustu kabukiin! Saman illan esityksiin pääsee noin 10€ hintaan.

 Olin liikkeellä Lanttimatkojen Lotan kanssa. Ensin oli ihailtu oiran-kulkuetta Asakusassa (postaus täällä) ja sitten törmätty geishoihin (lisää täällä). Illan päätteeksi keksimme mennä katsomaan kabukia!

Kabuki on perinteinen japanilainen teatterimuoto, jonka juuret juontavat Edo-kaudelle (1603–1867). Se kuuluu Unescon luetteloon aineettoman kulttuurin perintökohteista. Aluksi osaa rooleista esittivät naiset, mutta vuonna 1629 naisten esiintyminen näyttämöllä kiellettiin siveettömänä. Miehet omaksuivat näytelmien naisroolit ja nykyäänkin kaikki roolit ovat miesten esittämiä. (Tiesitkö, että miesten esittämä kabuki on saanut rinnalleen takarazuka -teatterin, jossa kaikkia rooleja taas esittävät naiset?)

Kuuluisan kabukinäyttelijän patsas Asakusassa.

Ginzasta löytyvän Kabuki-za -teatterin sali oli suurin, jossa olen koskaan ollut. Penkkirivejä löytyi neljän kerrostalokerroksen verran. Kymmenmetrisen esiripun koristeltu taide sai miettimään, missä on ollut tarpeeksi tilaa sen maalaamiseen.Kabuki-esitys koostuu monesta näytöksestä – kaikki katsoakseen on vietettävä koko päivä teatterilla. Silloin bentō-eväsboksit kuuluvat oleellisesti kabuki-kokemukseen. Eri näytösten tarinat ovat yleensä erillisiä ja niihin saa edullisia single act seats -lippuja. Ainoa varjopuoli on, että saman päivän lippujen paikat ovat tietysti salin viimeisillä penkkiriveillä ja niitä pitää jonottaa teatterin edessä ennen kuin lipputiskit aukeavat. Kannattaa kysyä lähimmästä turistikeskuksesta (esim. Asakusa, Shinjuku) lisätietoja ajoista, jolloin kunkin näytöksen lippuja saa ostettua!

Tällä kertaa yhden näytöksen esitys käsitteli buddhalaista Kurozuka -tarina. Siinä hyljeksitty leski päästää matkamiehet kotiinsa, ja kieltää heitä menemästä tiettyyn huoneeseen. Leski lähtee käymään metsässä, onnellisena matkailijoiden hyväksynnästä. Matkamiehet eivät kuitenkaan tottele leskeä, ja kielletystä huoneesta paljastuu ruumiita. Se saa heidät pakenemaan paikalta, mikä saa lesken suuttumaan ja viha muuttaa hänet demoniksi.Näyttelijöiden liikkeet olivat upean symmetrisiä ja synkronoituja. Puvut ovat niin valtavia, että välillä avuksi tarvittiin mustiin pukeutuneita avustajia, jotka kiirehtivät oikomaan kimonojen helmoja. Upeat meikit ja hullun demonin maskit näkyivät viimeiselle penkkiriville asti.Välillä liikkeet kiihtyivät tanssimaisiksi, monta banjomaista shamisen -soitinta soi yhtä aikaa. Välillä näyttämön tapahtumia säestivät yleisön kabuki-tosifanien välihuudot (kakegoe). Tunnelma oli silti kunnioittava, eikä kovin riehakas - hieman kuin katsoisi salaseuran esitystä, joka on kaunis ja kiehtova, mutta ei ymmärrä laisinkaan mitä tapahtuu.

Tämä kannattaa ehdottomasti Tokiossa kokea! Ja jos mahdollista, vuokraa kiikarit. Piippuhyllypaikoilta on välillä vaikeaa erottaa, kenen suu liikkuu kulloinkin puheen mukana.

> Kabuki-za teatteri sijaitsee Ginzassa ja siellä on näytöksiä päivittäin. Tarjolla on englanninkielisiä audio guideja ja esitteitä. Single act-lippujen hinnat pyörivät välillä 1000–1500 ¥ ja kunkin näytöksen lippuja saa ostaa teatterilta muutamaa tuntia aiemmin. / Osoite: 4-12-15 Ginza / Lisää infoa kabukista täällä.---Kuva minusta: Lotta Watia.---

Tässä Lanttimatkat -kanavan video päivästämme, sisältäen myös tuoreet kabuki-kommentit:

Previous
Previous

13. viikko Japanissa / yhteiskuntapohdintaa

Next
Next

Kuinka selvitä Japanin kesän helteestä?